keskiviikko 27. elokuuta 2008

marimekko SS/09

...Harjoitukset Voimalassa
Ja marimekko projekti jatkui, tällä kertaa Suomessa. Marimekko esitteli kevät/kesä 09 kokoelmansa viime sunnuntaina Helsingin tapahtumakeskus Voimalassa. Kokoelma herätti entistä laajempaa kiinnostusta, sillä se on ensimmäinen joka on tehty täysin uuden omistajan Mika Ihamuotilan alaisuudessa. Kokoelma oli myös ensimmäinen Samu-Jussi Koskelle taiteellisena johtajana. Näytös oli melkein sama kuin pari viikko sitten Kööpenhaminassa nähty. Sisääntulojen järjestystä oli hiukan uusittu ja asuja lisätty.
Hiukset ja meikki jatkoivat samaa linjaa kuin Tanskassa. Malleilla oli hiuksissaan rennot ponnarit. Kiharsimme kevyesti ponnareiden latvoja ja pörrötimme kampauksen pintaa huolettoman fiiliksen lisäämiseksi, ehdoton määräys oli ettei lopputulos saa näyttää "laitetulta". Sama keveys jatkui meikissä. Meikit pidettiin raikkaina, silmiä ei meikattu ollenkaan. Sävyä ilmeeseen toivat hedelmäisen kirkkaat huulipunat. Ainoa voimakkaammin korostettu osa meikeissä olivat kulmakarvat. Ero marimekon aiempiin missi-lookkeihin oli siis melkoinen. Missiteema oli muutenkin hävitetty, sillä vaatteita ei ollut esittelemässä yhtään missiä tai edes perintöprinsessaa. Näytöksen vetivät mallit, mikä vei huomion ansaitusti vaatteisiin ja nosti marimekon näytökset uudelle vuosituhannelle.
Koko näytöspäivä sujui uskomattoman leppoisasti. Aikaa ja tekijöitä oli kerrankin varattu tarpeeksi, ja porukka oli todella mukavaa. Teimme myös kaikki pohjatyöt Loistossa, mikä on luksusta verrattuna hikisiin backstageihin. Välillä melkein unohti olevansa oikeasti töissä.
Voimala oli paikkavalintana onnistunut. Sää ei sunnuntaina suosinut, mutta tihkusade unohtui kun astui sisään kesäisesti dekottuun saliin. Loistava Jaana Saraste vastasi tilan suunnittelusta, ja oli loihtinut tiimeineen Voimalan saliin herkän raikkaan tunnelman. Valaistus, tekstiilit ja linnunlaulu loivat ihanan kontrastin syksyiseen iltaan.
Näytöksen avasi Mika Ihamuotilan puhe. Puheessa hän maalaili visiotaan marimekon merkityksestä vastapainona tämän hetken kovalle maailmalle. Ihamuotila piti puheensa englanniksi, sillä tilaisuus oli houkuttanut paikalle vieraita ympäri maailman.
Puheen jälkeen seurasi itse show. Vajaat kaksikymmentä minuuttia. Aplodit, ja seuraavaksi cocktailpaloja. Näytöksen jälkeen aina hieman jännittää lähteä yleisön joukkoon. Yleensä jumitamme mallien kanssa lavan taakse turvaan. Vaikka rooli näytöksessä olisi ollut pienikin, on pitkän päivän jälkeen ihan poikki, eikä aina jaksaisi ihmisiä. Kun lopulta uskaltauduimme saliin, sen oli vallannut jo hilpeä sorina. Paikalla oli sekoitus marimekon myymäläpäälliköitä, toimittajia ja ihmisiä muodin parista. Olipa näytökseen saapunut jopa uusi näyttävä ulkoministerimme Alexander Stubb.
Näytöksestä kirjoittivat blogeissaan myös Taloussanomien Pia Sievinen sekä Hesarin Sami Sykkö. Molempien blogeja kannattaa seurata muutenkin, sillä he käsittelevät kiinnostavasti kaikkea muotiin, muotoiluun ja ilmiöihin liittyvää.

Ei kommentteja: